MEĐUGORJE

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH, koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta.

BRDO UKAZANJA

Mjesto prvih Gospinih ukazanja, nekoliko stotina metara iznad bijakovićkog zaseoka Podbrdo, danas se naziva Brdo Ukazanja.

Od kuća do samog mjesta ukazanja vodi strma staza uz koju su 1989. godine postavljeni brončani reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice (rad prof. Carmela Puzzola).

KRIŽEVAC

Križevac je brdo iznad Međugorja (520 m) na kojem su župljani još 15. ožujka 1934. godine podigli 8,56 m visok armiranobetonski križ na kojem stoji: "Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove".

MAJČINO SELO

Majčino selo skrbi za djecu i mlade bez roditeljskog staranja.

Teške životne okolnosti omele su životni put i razvoj ove djece. Koncept smještaja u sedam obiteljskih kuća, pruža djeci emocionalnu sigurnost i osjećaj zajedništva. Učenje, športske aktivnosti, molitva, kućne obaveze, glazbena, dramska i likovna sekcija samo su neke djelatnosti koje ispunjavaju njihov svakodnevni život.

CENACOLO

Cenacolo je 1983. godine osnovala talijanska časna sestra, Elvira, kako bi pomogla mladima, koji su iz različitih razloga prolazili kroz različite životne krize.

U zajednicu Cenacolo i nije tako jednostavno ući, međutim proces za sve ovisnike je isti. Za početak je potrebno mjesec dana provesti u izlaciji s obitelji nakon čega idu na razgovor u zajednicu i počinju pripreme kad se odlučuje je li ovisnik spreman ući u zajednicu ili ipak ne.

Znamenitosti u blizini Međugorja

VODOPAD KRAVICE

Vodopad Kravice udaljen je 15 km od Međugorja i nastao je na području gdje se rijeka Trebižat dijeli, stvarajući  veličanstveni vodopad visine od 30 metara. Nalazi se na samoj granici s Hrvatskom, od Mostara ga dijeli tek četrdesetak minuta vožnje. Osim tek izgrađene pristupne ceste, koja je zamijenila stari prašnjavi makadamski put, uređen je parking i šetnica, koja je ujedno i odlična biciklistička staza, te vidikovac i sanitarni čvorovi.

Udaljenost od hotela Martin do vodopada iznosi 15 kilometara.

MOSTAR

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je upravno sjedište Hercegovačko-neretvanske županije te sveučilišno, kulturno, gospodarsko i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mostar je jedan od tri službena grada Bosne i Hercegovine.

Udaljenost od hotela Martin do Mostara iznosi 30 kilometara.

DUBROVNIK

Dubrovnik je grad na jugu Hrvatske, administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. Godine 1979. grad Dubrovnik dodan je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. 

 

Udaljenost od hotela Martin do Dubrovnika iznosi 150 kilometara.

SARAJEVO

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, njena metropola i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Sarajevskog kantona.

Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Vrelom Bosne.

Udaljenost od hotela Martin do Sarajeva iznosi 165 kilometara.

SPLIT

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi u Hrvatskoj, druga je po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika.

Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu.

Udaljenost hotela Martin do Splita iznosi 150 kilometara.